Vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen



Saamme monesti kuulla, että olemme rohkeita kun matkustamme lasten kanssa niin paljon ja niin kaukana kotoa. Itse en ole koskaan ajatellut, että se olisi yhtään sen pelottavampaa reissata kaukana kotoa kuin käydä mökillä tai vaikka lasten kanssa konsertissa. Se on erilaista kuin aikuisten kanssa ehdottomasti, mutta ei juuri sen konstikkaampaa. Olemme kuitenkin kehittäneet muutamia meidän perheen reissaamista helpottavia tapoja ja jos niistä on apua teidänkin perheelle, niin mahtavaa




1. Unikaverit. Meidän perheen tärkeimmät matkatavarat ihan ehdottomasti ovat Kissa ja Puppa. Kun Kissa ja Puppa ovat mukana hoituvat harmit ja unet tulevat missä vaan, autossa, tarvittaessa ravintolan sohvalla, tai vieraassa vuoteessa. Ilman näitä kaveruksia olisimme pulassa! Kissa ja Puppa ovat olleet lapsillamme syntymästä lähtien ja olemme aikanamme tietoisesti rakentaneet lasten uniassosiaation liittymään juuri näihin tyyppeihin ja se on toiminut. Ja toimii edelleen. Se mitä emme aikanaan tajunneet, mutta mikä meni tsäkällä putkeen on, että rakkaimman unilelun materiaalin kannattaa olla tuollaista helposti pestävää, käytännössä jo pesukoneesta ulos tullessaan kuivaa matskua, koska nämä jos mitkä kerää ne kaikki pöpöt joten pesua usein kaivataan.

  





2. Rutiinit. Olemme missä vaan on meillä aina tietyt rutiinit. Rutiineihin kuuluu nukkumiset ja ruokailut ja nukkumiseen liittyvät rituaalit.  Luemme aina unisadun ennen päivä- ja yöunia ja jos olemme jossain hälyssä laulan lapsille erityistä unilaulua. Unien ajankohdat vaihtelevat useinkin, mutta kunhan lapset saavat ruokaa ennen unta ja kuulevat sadut ja päiväunista pidetään kiinni on päivä millainen tahansa, niin homma toimii ja selviämme usein melko tyytyväisten lasten kanssa tilanteesta kuin tilanteesta. 







3. Ennakointi. Kerron aina lapsille reissupäivien  ohjelman hyvissä ajoin etukäteen niin tarkkaan kun osaan. Esimerkiksi, että lentokoneessa saatte katsoa televisiota ruokailuun asti, ruoan jälkeen on iltatoimet ja sitten käydään nukkumaan. Yritän aina muistaa kertoa etukäteen myös ne kohdat joissa lasten tulee erityisesti tsempata, esimerkiksi kun olen lentänyt yksin lasten kanssa olemme valmiiksi yhdessä sopineet missä järjestyksessä menemme turvatarkastuksesta läpi tai jos emme pääse illalla pesemään hampaita yritän muistaa kertoa sen etukäteen.





4. Tsempparipalkinnot. Joku voisi kutsua tätä lahjonnaksi, meillä se on tsempparipalkinto. Tsempparipalkintoja meillä saatetaan jakaa silloin kun olemme retkellä ja jaloista loppuu voimat, niin sovimme, että tuolla kivellä saa palkinnon tai jos on aikainen herääminen ja lähtö sujuu hyvin saa palkinnon taksissa jne. Nämä palkinnot ovat usein rusinoita tai kahville meno (minne luultavasti menisimme muutenkin, mutta lapset eivät tätä tiedä) ja joskus se on ollut jokin matkamuisto lentokentältä. Minusta tuntuu, että näillä palkinnoilla saan lapseni venymään ihan mihin vaan! Eikä tarvitse riehua tai räyhätä, vaan hommat hoituu hyvillä mielin meillä kaikilla!

5. Eväät/ syöminen. Vanha viisaus, että vatsa tyhjänä on kaikki kurjempaa on niin totta! Reissatessa joutuu väistämättä välillä sietämään vilua ja väsymystä, mutta nälkää ei kannata päästää mukaan tähän listaan. Minulla on aina mukana evästä enemmän kuin tarpeeksi. Otan omat eväät lennolle (jos vaikka lähtö viivästyy), muutaman tunnin retkelle, ihan kaikkialle ja sitten ne syödään tai ei, mutta ainakaan emme jää vatsasta kiinni! Eäät toimivat, niin kuin sanottu, myös loistavina tsempparipalkintoja ja sitä paitsi mikä on hauskempaa kuin evästely noin yleensä? 






6. Äänikirjat. Esikoisemme ja minä molemmat kärsimme matkapahoinvoinnista, joka lisää tiettyä haastetta matkoihimme. Kärsimme molemmat pahoivoinnista lennoilla, laivoissa ja erityisesti autoissa ja busseissa. Jokainen tietää, että jos porukassa joku koko ajan oksentaa laskee se kaikkien matkanteko tunnelmat aikalailla nollaan. Pelastuksemme on ollut äänikirjat. Kun esikoisemme kuuntelee kirjoja hän ei muista pahoinvointia ja pahoinvointi helpottaa. Äänikirjat toki ehkäisevät myös tylsyydestä johtuvia riitoja. Käytämme ellibs palvelua, joka mahdollistaa äänkirjojen lainaamisen melko laajasta valikoimasta ja niitä voi ladata käytettäväksi off-linena, joten kuuntelemme niitä tarvittaessa odotellessamme lentokentällä kuin liikkuvissa ajoneuvoissakin. Samasta palvelusta lainaamme luettavat unisadut, suosittelen!




7. Säännöistä joustaminen. Vaikka rutiinit ovat tärkeitä, niin aika monesta säännöstä joustaminen reissatessa tekee matkanteosta kaikille mukavampaa. Meillä lapset eivät kotona saa katsoa televisiota kuin muutaman kerran viikossa ja padia he eivät saa käyttää ollenkaan, reissussa nämä säännöt lentävät romukoppaan. Annamme huoletta lasten tuijotella hotellihuoneessa telkkaria ja pelata kun siltä tuntuu, lennot ovat lastemme mielestä parasta ikinä, koska lentokoneissa on yleensä omat telkut! Sitten kun palaamme kotiin eivät lapset edes tajua pyytää näitä etuisuuksia, niin selkeästi ne on varattu reissuja varten. Toinen selkeä asia missä meillä joustetaan reissussa on herkut. Lapsemme saavat ravintolassa tilata toivomaansa ruokaa ja juomaa ja usein se on limpparia ja ei niitä terveimpiä ruokavaihtoehtoja. Koitamme noudattaa jonkunlaista kohtuutta toki reissussakin, mutta uskon, että huutia tulisi jos neuvolatädit ja hammaslääkärit pääsisivät tutustumaan lastemme reissuruokavalioon. Olen vain itse niin suuri ruuanrakastaja, että en kertakaikkiaan halua pilata ihania ravintolahetkiäni käymällä neuvotteluja siitä monta haarukallista tänään syödään, tai selittää miksi äiti saa juoda limsaa, mutta lapset ei.







8. Riittävästi aikaa. Suurin muutos minkä lapset ovat tuoneet matkustamiseemme on rauhallisempi tahti. Yhdessä päivässä ei kierretä koko kaupungin nähtävyyksiä ja joka päivä ei kannata vaihtaa kaupunkia, että ehtisi nähdä jostain maasta mahdollisimman paljon. Me monesti suunnittelemme yhden tekemisen/ päivä. Tekeminen voi olla nähtävyys tai siirtyminen kaupungista toiseen. Tälläisellä tahdilla jää aikaa riittävästi leikkeihin, uimiseen ja yleiseen olemiseen, joka on lapsille todella tärkeää. 




8. Tee asioita mistä juuri teidän perhe tykkää! Tämä on hyvinkin itsestään selvä vinkki, mutta esimerkiksi minulle tämä on välillä vaikein noudattaa. Huomaan usein nolostelevani sitä, että hengaamme uima-altaalla niin paljon sen sijaan, että tutustuisimme paikalliseen elämään. Tai, että jätämme jonkun museon käymättä tai että asumme hienommin kuin "oikeat" reissaajat tekevät. Tosiasiahan on, että elämässä pitäisi aina tehdä juuri niitä asioita mistä itse nauttii ja antaa piut pavut, muiden odotuksille, mutta juuri tämä on se mistä itse joudun itseäni muistuttamaan niin reissun päällä kuin muutenkin arjessa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aika jatkaa matkaa, Candolim, Goa

Ile aux Aigrettes ja maailman suloisimmat kilpikonnat

Le Morne vuorta valloittamassa, Mauritius