New Yorkin huiput ja hutit

Olin marras- joulukuun taitteessa ensi kertaa New Yorkissa. Itseasiassa tuo matkani oli ensimmäiseni koko Amerikan mantereella. New York on ollut minun ensimmäinen selkeä matkaunelmani ja sen takia onkin hieman outoa, että nyt vasta sinne pääsin. Noin 20- vuoden unelmointi tuosta kaupungista teki siitä myös hankalan kohteen, koska monesti kun joku asia mielessä muuttuu taianomaiseksi unelmaksi, niin harvoin todellisuus ihan täysin sitä vastaa, eikä vastannutkaan, New York oli hyvin erilainen kuin koskaan kuvittelin ja silti se oli IHANA !



Olin matkalla ystäväni kanssa ja on varmaan sanomattakin selvää, että tässä muutaman vuoden ruuhkavuosia ja pikkulapsiarkea eläneenä jo se, että saa viettää reilu viikon aikuisessa seurassa, valvoa ja nukkua juuri niin kuin huvittaa, syödä juuri niissä ravintoloissa missä mieli tekee, miettimättä lastenlistoja ja kävellä juuri niin kauas kuin itse haluaa, oli jo todella virkistävää. Parasta matkassa olikin juuri se tunnelma, joku ihmeellinen rentous jota tuo kaupunki sykkii, siihen oli niin helppoa heittäytyä. 

Mutta sitten ne konkreettiset parhaat. Ihan ehdottomasti, parasta Nykissä oli aamiaiset. Kaikki ne ihanat avokadoleivät, pannukakut, herkulliset mehut ja kahvi. Ah, ne suuret mukit hyvää kahvia. Se oli autuutta. Aamiaispaikoissa tuo New Yorkin rento ystävällinen tunnelma myös jotenkin korostui, ihmiset hymyilivät ja oli jotenkin rauhallisen mukavaa. Nautin myös valtavasti siitä kun kuppini täytettiin aina sen tyhjentyessä, pieniä isoja asioita. 


Vahva kakkonen oli tietenkin tuo jokaisen Nykin matkaajan ykköskohde: Central Park. Central Park on juuri niin kaunis kuin miltä se televiossa näyttää. Tai ehkä näin marras- joulukuun taitteessa se oli jopa kauniinpi kuin olin osannut odottaa. Puisto oli myös pienempi kuin olin ajatellut. Kartassa puisto näyttää valtavalta, mutta itseasiassa leppeässä auringonpaisteessa sen kävelee kuin huomaamatta päästä päähän. Puistossa oli totta kai porukkaa, mutta niin siellä kuin melkeinpä kaikkialla Nykissä, saa siellä kulkea hyvinkin rauhassa. Se millainen puisto on keväällä, kesällä tai syksyllä jäi kovasti kutkuttamaan ja ehkäpä siitä täytyy tulevilla reissuilla vielä ottaa selvää. 


Top 3 paikan listallani vie High Lane. Hotellimme sijaitsi aivan High Lanen päässä Meatpacking Districtillä ja kävimme muutamaan otteeseen kävelemässä High Lanella. Tuo vanhoille rautatiekiskoille rakennettu puisto on hauskan letkeä paikka täynnä katutaidetta ja erilaisia istuskelu ja hengailupaikkoja. Siellä on kiva kävellä ja katsella kaupunkia ilman, että täytyy pysähdellä risteyksiin. 


4 sijan saa, leffassa käynti. Kävimme yhtenä iltana elokuvissa ja vitsit, että se oli kivaa. Leffateatterin tuolit oli suuremmat kuin hotellihuoneemme sängyt (myönnän huoneemme oli todella pieni). Sen lisäksi, että tuoleissa sai pötkötellä, toimivat ne sähköllä! Ai vitsit, kuinka nauratti kun tajusi, että omaa tuoliaan voi surruutella lepoasennosta istumaan juuri niin kuin haluaa. Juuri niin amerikkalaista kuin voi vain kuvitella! 


Viimeisen sijan Top 5 nappaa Brooklyn Netsin peli ja Barclay stadion. Meillä oli paikat ihan piippuhyllyltä, mutta sieltä näki todella hyvin. Toki pelaajat näyttivät pieniltä ja donkit eivät näyttäneet juuri miltään kun niitä tiiraa todella kaukaa ja korkealta, mutta muuten oli niin siistiä istua katsomossa oluen ja ranskisten kanssa, seisoa mukana kansallislaulussa. Kuunnella kun laulun lopuksi takanamme olevat nuoret kundit lausuvat nuo kovin tutut sanat "God bless America", nähdä toinen toistaan hienompia tanssiesityksiä ja erilaisia hauskoja väliaika huvituksia. Minun ehdoton suosikkini oli "Simba cam", jossa Leijona kuninkaan tahtiin nostettiin vauvoja ylös, niin kuin Leijona kuninkaan alkukohtauksessa. Stadion itsessään oli myös todella hieno ja koriskin on hauska laji, vaikka se ehkä kaikessa muussa hauskuudessa jäikin tällä kertaa vähän sivuosaan. 


Ja sit bonuksena pakko ottaa vielä mukaan 230 rooftop bar. Kyllä se vaan niin on, että ei sitä voi ku olla naama näkkärillä ku tajuaa seisovansa keskellä pilvenpiirtäjien kattoja, tuijottamassa niin kaunista kaupunkia hyvän ystävän kanssa, siemaillen halpaa valkoviiniä. Siinä hetkessä mun oma arki tuntu aika kaukaselta ja elämä melko maagiselta. 

No sitten ne flopit. Ykkössijan saa ehdottomasti jouluvalot ja Rockefeller centre ja sen luistelurata. Meidän reissun yksi teema oli käydä tsekkaamassa Nykin hienot jouluvalot ja ikkunat, mutta tiedättekö, Helsingissä on hienommat. Nykissä on joulukuusia, ei juurikaan valoja. Täys pettymys. Ja Rockefeller centre ja sen ikoninen luistelurata valtavine joulukuusineen, se on ihan tosi pieni (siis se luistelurata, kuusi on valtava). Paljon pienempi kuin milta se telkussa näyttää. Mulla on edellee sellanen olo, että oltiinkohan me koko ajan jotenki vähä väärässä paikassa, siinä hollilla, mutta ei kuitenkaan siellä, niin erilainen se oli ku mun mielikuvissa. 


Ja sitten TOP 2 sijan saa Central Perk. Niin minä kuin valtaosa sukupolveani oon kattonu Frendit ees taas moneen kertaan ja joo mä tiedän, että Central Perk on kulissi ja se löytyis joltain studiolta, mutta miä olin nähny kartasta, että joku on pistänyt Central Parkin viereen pystyyn baarin nimeltä Central Perk ja mä aattelin, et siinä otetaan hölmöiltä turisteilta rahat pois kalliilla juomilla ja olin intopiukassa menossa maksamaan siitä, mutta perillä mu odottikin tämä:



Mut hei, oikeen muita floppeja en keksikkää. Williamsburg ei ollu ihan sellanen ku aattelin, Vapauden patsas on aika pieni, mut hei muuten New York on vaa aika ihana. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aika jatkaa matkaa, Candolim, Goa

Ile aux Aigrettes ja maailman suloisimmat kilpikonnat

Le Morne vuorta valloittamassa, Mauritius